torstai 31. lokakuuta 2013

Ne täydelliset kantapäät!!!


No, nyt ne on sitten tehty, siis ne täydelliset kantapäät! Kas tässä



Aloitetaanpa alusta. Opettelin viime syksynä tekemään sukkia varpaista varteen ja aika lailla yrittämistähän se on sitten ollutkin. Kantapään säätämisessä on kulunut verta, hikeä, kyyneleitä ja on siinä muutama ärräpääkin saattanut lipsahtaa. Ensimmäinen kantapääviritelmäni oli ranskalainen lyhennetyin kerroksin, mutta siitä tuli ruma. Siis ihan susiruma, vaikka se jalkaan istuukin. Sittemmin olen yrittänyt tehdä ranskalaista vahvistettuna, mutta en niin kauhean innostunut siitä ole ollut. Tämä varmaankin johtuu siitä, että olen vähän perfektionisti oman kutomisjälkeni suhteen ja varsinkin lyhennetyt kerrokset vahvistetulla kantapäällä eivät ole silmiäni hivelleet. Vähän tuppaa silmukat jäämään löysäksi ja minä kun en ole semmoisiin tottunut. Jos joku ei tiedä tahi muista, niin käsialani on aikamoisen tiukka ja löysät silmukat niin ollen minulle lähes tuntematon käsite.

No, tein minä tiimalasikantapäätkin, mutta se silmukoitten nuljauttelu ja ylenmääräinen kuljailu ei suoraviivaiselle luonteelleni sovi. Tiimalasikantapään tekeminen on mielestäni vähän niinkuin laiskan hommaa, kun siinä ei edes kiilaa tehdä. Eikä semmoiset sukat kunnolla edes jalkaani istu tai sitten yksinkertaisesti olen vain tottunut parempaan.

Olen minä kokeillut tehdä myös hollantilaiset kantapäätkin nurinniskoin. Niitä tehdessä meinasi pienen ihmisen aivot nyrjähtää, mutta hyvät niistä loppu viimein tuli, ei mitään sen suurempaa vikaa, mutta kun sitä pitää aina päästä vähän säätämään. 

Aikani tehtyä erilaisia versioita ranskalaisesta kantapäästä aloin miettiä, miten tämänkin voisi tehdä vähän mielekkäämmin ja miksei samalla myös helpommin. Kantapään kehitystyöni eteni sen verran, että keksin tehdä vahvistetun kantapään joustinneuleena siten, että joka toinen silmukka kudotaan oikein ja joka toinen nurin ja joka toisella kierroksella oikeat silmukat nostetaan kutomatta ja nurjat kudotaan edelleen nurin. Tämä neulos kun joustaa hyvin, joten kokeilinpa yksinkertaisesti vaan jättää lyhennetyt kerrokset tekemättä ja avot ei ensimmäisellä, mutta toisella yritttämällä sitten syntyivätkin ne ihan täydelliset kantapäät! Nämä kantapäät on siis helppo tehdä, ei konstailuja ei nuljauttelua eikä lyhennettyjä kerroksia. Yksinkertaista ja kaunista ja mikä parasta, kantapää istuu hyvin ja kaiken lisäksi on omissa silmissäni ihan nättikin! Siis se täydellinen kantapää!
 



Olen tosi tyytyväinen näihin juuri syntyneisiin kantapäihin, mutta entäs sitten itse sukat. Lanka on yksi parhaimmista ja kestävimmistä ohuista sukkalangoista eli Zitronin Trekking XXL:ää



Malli Sukat varpaista varteen, oma säätö täydellisine kantapäineen
Lanka Zitron Trekking XXL
Menekki 68g
Puikot KnitPro Karbonz 100cm pyöröt 2,75mm

Ei tästä kuitenkaan ihan täydellinen sukkapari tullut. Raidoitus ei näissä sukissa mennyt kohdilleen, joten joudun vielä harjoittelemaan tätä sukantekohommaa. Tekeillä on siis tälläkin hetkellä sukkapari tai oikeastaan kaksi ja sivutuotteena syntyy toivottavasti ohjekin. Tässä kohtaa tulee mieleen, että ei ole ihminen koskaan valmis, ei.

No, nämä erinomaisesta langasta tehdyt sukat täydellisine kantapäineen ja epätäydellise raitoineen menivät isälleni isänpäivälahjaksi. Toivottavasti sukat kelpaavat vaelluskäytöön Lapin kairaan.


maanantai 28. lokakuuta 2013

Fani-kaulahuivi


Minulla kun on aina enemmän tai vähemmän tapanani kutoa tai virkata kaikenlaista ja kaiken aikaa. Useammatkin sukat, lapaset ja pipot olen jäähallilla vuosien kuluessa treenejä katsellessa kutonut. Nyt sain sitten ihan virkanikin puolesta tehtäväkseni suunnitella ja toteuttaa fanikaulahuivin muodostelmaluistelun SM-juniorijoukkue Stella Polarikselle. No, tuumasta toimeen ja huivin tekoon. Toiveena oli, että lanka on paksua, jotta se on nopea toteuttaa vähemmänkin käsitöitä harrastaneelle. Väritoive oli että huivissa pitää olla sinistä. Langaksi valitsin lyhyen pohdinnan jälkeen Viking Balderin, sillä se on paksua ja ihanan pehmeää ja kaiken lisäksi 100% villaa. Eikä tässä tapauksessa haittaa, vaikka lanka on edullista ja kestää myös konepesun. Huonoja ominaisuuksia en tästä langasta vielä ole keksinytkään. Eli varsin sovelias lanka vaativaan fanikäyttöön ;-)



Malli Stella Polariksen virallinen fanikaulahuivi, design by Ihalaiska
Lanka Viking Balder, kirjailuihin hopeanvärinen M&K Fiesta
Puikot KnitPro pyöröt 10mm

Huivi on suhteellisen yksinkertainen tehdä, vain oikeita ja nurjia silmukoita. Huivin SP-kirjailu ja tähtikoriste on tehty hopeanvärisellä langalla. Tietenkin oikeaan fanihuiviin kuuluu myös kunnon hapsut, niin tähänkin. Tykötarpeet Stellojen fanihuiviin sekä ilmainen ohje on saatavilla Oulun Lankamaailmasta.


 Nyt vain odottelemma innolla kisoja! Loista Stella, loista!



maanantai 21. lokakuuta 2013

Mummoponcho ja se on neon


Mitään ihmeenpää en ole aikaiseksi saanut vaan keskeneräisten työstäminen jatkuu ja niitähän minulla tunnetusti riittää. Sain viikonlopun aikana jotain pientä ihan valmiiksi astikin, kuten esimerkiksi yhden ponchon


Malli Perusponcho
Lanka Mark&Kattens Big Trend
Menekki 170g
Koukku 6mm KnitPro Soft Grip

Poncho on mallia isoäiti ja näitä olen virkata värkännyt useammankin, teki vaan tällä kertaa mieli jotain lämpimän väristä päällepantavaa kylmiä päiviä varten. Nopeasti tuo poncho syntyi, kun vaan jaksoi koukkua heiluttaa.

Lisäksi tekaisin pipon, niin kirkkaan, että ihan silmiin sattuu, mutta en minä tätä toki itse käytä, kun on nuorisomallia ja varsinkin väriä. Piposta mitään sen ihmeempää, kuin että ihmeen nätti siitä tuli, varsinkin heijastinkukka on piste i:n päälle. Pipon voi muuten pongata puodista ja ohjeen saa mukaansa ken tahtoo.

Malli Se on neon, oma säätö
Lanka Hjertegarn Jette Neon
Menekki 1 kerä
Puikot KnitPro pyöröt 3,0mm resorissa ja 4,0mm

Ja mulla se keskeneräisten loppuunsaattaminen jatkuu, laittelen kuvia kunhan saan valmista aikaan. Ongelma kun on taas kerran se, että ideoita on paljon enemmän kuin aikaa toteuttaa niitä!  Mukavaa alkavaa viikkoa!

tiistai 8. lokakuuta 2013

Ne on vaan sukat ...


...mutta ei ihan mitkä tahansa! Ensinnäkin ne on tehty ihan parhaasta sukkalangasta ja toisekseen niissä on melkeinpä täydellinen kantapää! 

Kuten tiedätte, niin minun pitää aina päästä säätämään ja niin tässäkin tapauksessa. Olen tehnyt jo muutamat sukat varpaista varteen ja metsästänyt täydellistä kantapäätä. Olen tehnyt kiroten ranskalaisia, nuljauttaen tiimalasia ja ähisten hollantilaisia kantpäitä. Ja mikään näistä ei ole ollut täydellinen, varsinkin kun haluan tehdä vahvistetut kantapäät, jotka istuvat jalkaan. Ja kun valmista ohjetta ei ollut, piti se sitten säätää ihan ite ja voil'a, tulihan se sieltä, kun vähän tiristeli.



Malli Ihan oma polvisukka
Lanka Zitron Trekking XXL
Menekki 94g
Puikot 2,75mm KnitPro Karbonz pyöröt

Nämähän on ihan perusukat varpaista varteen, mutta kantapään levennykset aloittelin keskeltä. Ja kun vahvistetut lantapäät halusin, niin tein 1o1n ja joka toisella kerroksella oikean silmukan nostin kutomatta. Lisäykset tein myös joka toisella kerroksella. Koskapa tämä kantapää joustaa, niin ajattelin, että enpä teekään perusranskista vaan jätin yksinkertaisesti lyhennetyt kerrokset tekemättä.



Niin syntyi tämä tekele ja on kuulkaas hyvä ja helppo! Ihan täydellinen se ei vieläkään ole, mutta lähentelee jo sitä. Vähän pitää vielä silmukkamääriä säätää ja se on sitten siinä, siis se täydellinen ja helppo kantapää ilman kommervenkkejä.

Laitetaanpa vielä kuva ihan koko sukistakin. Ihanat, eikö totta?


Nyt kun sukat ovat valmiit, niin ajatus on jo seuraavassa projektissa, sillä iskipä idealla, jos vaikka tekisi tunikan ylhäältä alas, mutta tällä kertaa virkkaamalla! Tämmöistä tällä kertaa, mukavaa syksyä!


keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Myssyjä


Tässä on kaikenlaista tekemistä taas riittänyt ja puikkojen heiluttelu on jäänyt vähemmälle. Tai kyllä minä joka päivä jotain kudon, mutta kun tuttuun tapaani on taas miljoona keskeneräistä työtä tekeillä, niin ei oikein mikään tule ihan valmiiksi asti, mutta kaikki aikanaan kuten tämä pipo. Eihän tuon pipon tekeminen edes kauaa kestänyt, sillä vasta tammikuussa aloittelin ja jo nyt tuli valmista!



Malli Savolaisen pipo
Lanka Svarta Fåret Ulrika
Menekki 70g
Puikot 4mm KnitPro pyöröt

Se meillä asuva savolainen pyyteli uutta pipoa jo viime talvena ja kuuliasena vaimona pipo tietenkin piti tehdä vaikka toteutus vähän hitaanpuoleista tällä kertaa olikin, mutta ehtipäs pipo valmiiksi ennen syyskylmiä. Malli on sama savolaisen pipo, joita olen aiemmin jo kaksi tehnytkin.

Toinen valmistunut myssy on välipalana tehty Rikke-pipo



Malli Rikke Hat
Lanka Hjertegarn Vidal Alpaca
Menekki 92g
Puikot 4,0 ja 5,0mm KnitPro pyöröt

Ihanan pehmoinenhan tästä tuli, mutta omassa päässäni se ei hyvältä näyttänyt ja kun myssy ei kelvannut nuoremmalle tyttärellenikään, niin purkuun meni. Tätä nykyä pipolangat ovat sievällä kerällä kässäkopan pohjalla odottelemassa uutta tulemistaan.

Ja sitten kolmantena mutta ei vähäisimpänä turvallisen tuttua ja värikästä harmaata


Malli Löpö-pipo, oma säätö
Lanka Viking Baby Ull
Menekki 60g
Puikot 3,0 ja 4,0mm KnitPro pyöröt

Pipoon loin silmukoita 144 ja tein resoriksi 2o2n joustinneuletta 4,5cm. Lisäsin tasavälein 36 silmukkaa ja tein kaksinkertaista helmineuletta parikymmentä senttiä, jonka jälkeen tiukat kavennukset ja langanpätkien päättely. Tuloksena erittäin käyttäkelpoinen myssy jokapäiväiseen käyttöön. Tästä tykkään!

Tässäpä nämä tärkeimmät tällä kertaa!